KOKOSOVO OLJE IN ZAŠČITA KOŽE

 


Hladno stisnjeno kokosovo olje je učinkovito pri uničevanju prostih radikalov, ker je nerafinirano in olju niso odvzete naravne sestavine. Antioksidantna vloga polifenolov ter drugih sestavin v tem kokosovem olju ima visok potencial varovanja pred t.i. oksidativnim stresom, ki ga povzročajo fiziološki dejavniki.

 

Večina komercialnih krem ali losjonov je sestavljena predvsem iz vode. Vlažnost kreme zaradi same vode povzroči hitro vpijanje v suho in zgubano kožo. Ko voda vstopi v kožo, razširi tkivo, kot voda v balonu, zato se gube porazgubijo in koža postane gladka. Vendar je učinek le začasen. Kakor hitro voda izhlapi oziroma je prekrvavljena, koža zopet postane nagubana in suha. Z navadnimi telesnimi losjoni torej nikoli ni mogoče permanentno preprečiti sušenja kože. Poleg tega večina losjonov vsebuje tudi olja. Olja so navadno (cenejša) rafinirana rastlinska olja, katerim so odvzete vse naravne antioksidantne in zaščitne lastnosti. Takšni proizvodi torej ne preprečujejo nastajanje prostih radikalov v in izven telesa. Zato je pomembno posvečati veliko pozornost, katera olja uporabljamo pri negi kože. Če uporabljamo prečiščena ali hidrogenirana olja ali kreme, ki vsebujejo takšna olja, le kratkotrajno izboljšamo izgled kože, v resnici pa celo pospešujemo sušenje in staranje kože.

 

Idealna kozmetična krema je torej narejena iz olja, ki ne le mehča kožo, temveč jo zaščiti pred poškodbami in staranjem. Hladno stisnjeno kokosovo olje ustreza temu opisu. Čisto Hladno stisnjeno kokosovo olje pomeni popolnoma naravno sestavino, ki preprečuje nastajanje prostih radikalov ter pomeni naravno zaščito proti njim. Omogoča, da so vezivna tkiva v koži močna in prožna, tako da se koža ne guba in stara. Olje se lahko vpije v globlje sloje kože in njeno celično strukturo ter na ta način omejuje škodljivi vpliv sonca na kožo. V določenih primerih lahko celo zdravi poškodovano in postarano kožo.

 

Tudi pri umivanju kože bi lahko sklepali, da je koža čista in da so bakterije odstranjene. Vendar je vedno bolj znano, da si pri kopanju ali tuširanju odstranimo zaščitni sloj olj na naši koži. Kmalu lahko koža postane groba in suha. Dodajanje vlažilcev seveda pomaga koži, da ostane gladka in prožna, vendar ne nadomesti kislin in zaščitnih srednjeverižnih maščob, ki ščitijo kožo pred gubanjem in okužbami. Koža namreč že naslednji trenutek po umivanju ponovno pride v stik z bakterijami, iz zraka, dotika, obleke,… . Preden telo z znojenjem in sproščanjem olj iz lojnic ponovno vzpostavi ravnotežje zaščitnega sloja kože, je koža seveda bistveno bolj izpostavljena okužbam, še posebej če je poškodovana. Z uporabo kokosovega olja nadomestimo naravna zaščitna olja na koži ter hitreje vzpostavimo običajen zaščitni sloj na koži.

 

                        

 

Zakaj je kokosovo olje nekaj posebnega?


Posebna je njegova sestava maščobnih kislin. Kot nasičena maščoba je sestavljena v glavnem iz posebne MCT maščobne kisline, ki ni nagnjena k hitri oksidaciji kot to velja za večkrat nenasičene maščobe in zato ne povzročajo nastanek prostih radikalov, ki poškodujejo našo kožo. Če mazila vsebujejo večkrat nenasičene maščobne kisline, te lahko oksidirajo in povzročijo hude poškodbe kože. Obstaja že veliko dokazov, da to ne velja samo za zunanjo uporabo, ampak da se to dogaja tudi v organizmu, če polinenasičene maščobe niso zaščitene z antioksidanti.


Ko prosti radikali začnejo svojo uničujočo pot, se sproži verižna reakcija, ki proizvaja še več prostih radikalov in na koncu poškoduje na tisoče molekul. Naš organizem se lahko bori proti prostim radikalom edino z antioksidanti. Ko se srečata prosti radikal in antioksidant, se verižna reakcija ustavi, zato je nujno, da je v našem tkivu veliko antioksidantov, ki nas ščitijo. Količina antioksidantov v našem organizmu je v glavnem odvisna od prehrane. Tudi antioksidanti v proizvodih za nego kože so pomembni, pravi Dr. Ray Peat, ki je pisal o antoksidantnih učinkih kokosovega olja. Poleg tega je že potrjeno, da ima kokosovo olje direktne in indirektne antioksidantne aktivnosti. Kokosovo olje mora biti seveda nerafinirano, saj samo nerafinirana olja ohranijo dragocene antioksidante.

 

Kokosovo olje se uporablja že tisoče let tudi v Polineziji z dokazanimi prehranskimi in kozmetičnimi koristmi. Kokosovo olje je pri njih mazilo za ohranjanje gladke, mehke in lepo zagorele kože. Predniki sedanjih prebivalcev so ga uporabljali tudi pri raznih zdravstvenih težavah. Z njim so mazali otrdele sklepe, revmatične dele in si lajšali bolečine v hrbtu.Tradicionalno uporabljajo mešanico kokosa in kurkume za masažo bolnih dojenčkov.

 

Vsako leto nas pred začetkom sončnih dni zdravstven oblasti opozarjajo na previdnost pri izpostavljanju sončnim žarkom in na škodljive posledice UV sevanja na našo kožo. Sončni žarki so sicer nujno potrebni za številne funkcije v našem organizmu, ko pa gre za kožo, lahko pretirano izpostavljanje nezaščitene kože povzroči hude poškodbe in njeno prehitro staranje. Medtem pa so številne populacije ki živijo v tropskih krajih poznane po mladostnem videzu in gladki koži, brez prisotnosti drugje po svetu razširjenega kožnega raka, pa čeprav živijo čez vse leto izpostavljeni močnim sončnim žarkom.


Pri Filipincih na primer, ki tudi slovijo po mladostnem videzu in koži brez gub, so pri preučevanju njihovega načina življenja ugotovili, da se v njihovi prehrani in negi kože uporablja kokosovo olje. Kokosovo olje uporabljajo kot glavno osnovno sestavino kozmetičnih mazil, katerim dodajajo še razne cvetlice in druga olja iz semen. Tudi pojav kožnega raka je pri Filipincih redek.

 

Kokosovo olje se hitro vpija in ne pušča mastnega občutka na telesu.

 

Ker deluje kot naravni antioksidant učinkovito ščiti kožo in telo pred nastajanjem prostih radikalov, ki med drugim povzročajo staranje in poškodbe kože.

 

 

In kako lahko prepoznamo kvalitetno kokosovo olje?

 

Izgled:            Kristalno bele barve v trdem stanju in popolnoma prozorno v tekočem stanju

Vonj:               Zelo blag svež vonj po kokosu.

Okus:              Blag naravno sladkast okus.

Otip:               Hitro topljiv v rokah, zelo lahko se vpija, zaradi izjemno majhne viskoznosti ne daje mastnega občutka na koži

 

 

KORISTNA MAŠČOBA

 

Kokosovo olje vsebuje nasičene maščobe, v veliki večini srednjeverižne maščobne kisline. Ne vsebuje pa nevarnih trans-maščob.

 

Kokosovo olje, še posebej hladno stisnjeno deviško kokosovo olje, je izjemno koristno olje, ker je »lavrinsko« olje, saj vsebuje okoli 50% lavrinske maščobne kisline. Lavrinske maščobe imajo edinstvene karakteristike v prehrani kot tudi v kozmetiki. Iz lavrinske maščobe se v telesu tvori monolavrin, monoglicerid lavrinske kisline. Monolavrin je znan po tem, da uničuje viruse (virus prehlada, herpes simplex) ter bakterije (npr. helicobacter pylori).... Sintetizirani monolavrin je kot zdravilo znan pod imenom Lauricidin®.

 

6-7% maščob v kokosovem olju sestavlja kaprinska kislina. Ta prav tako srednje verižna maščobna kislina ima podobne pozitivne učinke, ko v telesu tvori monokaprin. Monokaprin je predmet raziskav glede protivirusnih učinkov pri virusu herpes simplex ter celo virusu HIV.